nuff

Friday, 29 January 2016

INFLUENZA A PULAK

Cuti hari tu bawak anak2 ke Langkawi. Nanti next entry citer pasal trip. Hari ke 3 kat sana tetiba si Syira demam. Aku agak mesti sebab kena hujan atau pun sebab cuaca kat sana panas.   
Pagi2 muka ada ceria sikit..nak2 bila nampak coklat. Tak tentu arah dibuatnya. 
Menjelang tengah hari dah moody sikit. Terus hilang mood Ibu kau nak cuci mata. Ajak masuk kereta , pasang aircond, tido  sementara tunggu En Suami dan Aiman balik dari solat Jumaat. Ingat nak ajak balik je..tapi sebelum tu dah janji nak bawak dia pergi Underwater World. Tanya jugak dia...kot2 dia tak larat balik ajelah. Tapi dia tetap nak pergi. Oklah...jom pergi..sebelum tu sempatlah bagi dia makan ubat. 
Tak larat nak jalan...Merayau kat sini pun tak lama sebab masing2 dah lapar. Tapi bila sampai bilik je..tetiba boleh jalan sendiri. Siap salin baju nak join abang mandi.. 
Tapi menjelang malam...demam balik. Ishh...esok dah nak balik. Nak tak nak kena keluar juga sebab pinggan mangkuk Ibu kau belum beli lagi...periuk ajaib nenek pun belum beli lagi...coklat2 pun belum beli lagi..So..sementara Ibu membeli, Aiman jadi tukang jaga. Sebelum tu, dia dah request nak makan ikan bakar. Oklah..

Tido, bangun, makan pastu tido balik. Tapi aku perhati demam dia tak macam biasa. Sebab setiap 4 jam badan dia panas balik. Sabarlah dik...esok kita dah nak balik.
Tidur sepanjang perjalanan
Balik Seremban hari Sabtu. Elok je hari Ahad dah kebah dari demam. Isnin pun dah pergi sekolah. So petang tu bawak dia pergi Klinik Dr Bee sebab nak cek ada bengkak dalam hidung nie. Sementara tunggu turn tu, badan dia dah panas balik.
 So cerita dari  A to Z pada Dr kronologi kes dia nie. Sebab demam tak baik2, Dr amik darah cek kot2 denggi. Negatif...So Dr tanya if nak buat test untuk influenza. Aku suruh buat jelah..iyalah takkan nak datang berkali2 pulak kan. Sapa yang pernah pergi klinik nie, mesti tau betapa hazabnya nak tunggu turn kat sini.  So, Dr amik sampel hingus...selang beberapa minit...confirm Influenza A (H1N1). Last 2 years Influenza B. So..Dr suggest ambik vaksin lepas dia dah sembuh. 
So, bincang punya bincang dengan En Suami..mehlah kita admitkan dia kat SALAM. Memang leceh sikitlah kalau admit...nak cuti lagi. Tapi memikirkan Syira pun kena kuarantin dalam 1 minggu, takkan nak hantar rumah nenek pulak. Kat sana budak2 ramai pulak, nanti ada pulak yang berjangkit. Lagipun benda ni mudah berjangkit melalui udara...melalui air liur...kang dia terbersin ke, batuk ke..camner nak control kan. 
Tido pun lasak..risau pulak. Kerja aku asik betulkan position tido dia je. Last2 aku pun terlelap sama. Sampaikan nurse datang cek suhu badan dan bagi makan ubat pun aku tengok dengan hujung mata aje. Ngantuk dan penat sangat...Nasib anak2 aku nie memang senang nak makan ubat. Nurse suap ubat je, terus nganga. Ada juga tanya Dr kebarangkalian akan kena lagi benda ni. Dr cakap mmg ada sebab Influenza nie dah ada banyak sangat...So aku tanya jugak perlu ke amik vaksin. Kalau ikutkan cadangan Dr Bee dia suruh amik vaksin..sekali injek RM98 X 2 dos. Dr kat sini pulak cakap tak amik pun takpe, sebab bila dah amik vaksin..tiap2 tahun kena amik. Biasanya Dr akan syorkan pengambilan vaksin pada pesakit yang ada sakit kronik seperti jantung..Ish..terima kasih Dr for d info. So memadai makan ubat antiviral sahaja.
Benda pertama yang dia request masa admit...cheese burger MCD dengan alasan dulu masa abang masuk hospital boleh je abang makan MCD. 
Hari kedua dah ok sikit, tapi kerjanya asik tido je. Makan pun tak berapa nak. Masa nak discharge, nurse cabut jarum drip tetiba dia pitam. Berlari En Suami duk menyambutnya..sebelum tu ok aje. So nurse suruh rehat dulu...cek balik suhu badan dan tekanan darah..semuanya normal. Mungkin sebab dia tak makan...perut masak angin. Puas pujuk nak makan apa...tapi dia tak lalu nak makan katanya. Petang sikit...baru discharge. Hari nie check up semula dengan Dr...harap2 semuanya ok. Susah hati bila anak2 tak sihat nie. Terima kasih juga buat semua yang mendoakan. 

Monday, 25 January 2016

SELAMAT BERSARA KAK ROSMAH

Ini pun boleh dikategorikan sebagai cerita lama. Majlis perpisahan Puan Rosmah Ismail @ Datin. Dah terbiasa dengan panggilan camtu...so Datin pun Datinlah. Majlis diadakan di Royale Bintang, Seremban betul2 sehari selepas penutupan akaun tahun 2015.
Eh...Kak Zah pun datang. Berseri2 muka orang dah pencen.

Yang dirai memberi ucapan...katanya tak nak menangis. Tapi termenangis jugak. Iyalah dah lama berkhidmat...bila flashback balik kisah2 lama...ermm...ehhh bergenang jugak air mata orang yang mendengar ucapan.
Ingatkan nak amik gambar curi...tapi kuat jugak 6th sense diaorg nie..sempat juga tersenyum sipu.  
Ehhh.. CC Jasmee pun ada. 
Wajah2 kesayuan Unit Kewangan


Walaupun berlainan unit, tapi kami di Unit Akaun juga turut merasa kesedihan itu. Tapi dengan sedaya upaya kami cuba sembunyikan kesedihan itu. Buktinya walaupun bersedih...meja kami tetap penuh dengan makanan.
Will miss u Datin...Selalu kalau awal bulan mesti cari Datin sebab nak buat report.
Riang masing2 bila dapat bergambar...Eh..Pn Blog...mata mana??
 

 
Selamat Bersara Kak Rosmah. Semoga lebih gembira melalui kehidupan yang mendatang. Terima kasih atas tunjuk ajar selama ini. Mohon ampun dan maaf atas kerterlanjuran kata dan bicara. Semoga bertemu lagi di lain masa.


Monday, 18 January 2016

JALAN2 AKHIR TAHUN

Akhirnya hajat nak bawak anak2 berjalan2 termakbul juga. Tapi yang tak seronoknya anak bujang dah ikut Mak Ngahnya dulu ari Khamis tu, so janji nak pickup Aiman kat Times Square hari Sabtu. Aish.. rasa tak cukup je korum..maklumlah anak tak ramai. So check in kat Sunway Putra semata2 nak ke Mood Republik PWTC. Lepas Maghrib terus bersiap2..takut lambat nanti orang ramai. Rasa tak selesa lak sebab En Suami mengekor je. So, terus suruh dia lepak kat luar, maka dapatlah aku membeli tanpa halangan dan sekatan. (Ini kejadian 18-20 Disember 2015)
 Terjumpa si gadis Frozen yang mengoffer diri bergambar dengan Syira. 
Hasil tangkapan malam tu tak seberapa sebab akak is peninglah...Cuma anak dara sempat merembat rayban tu. Tu yang malam pun pakai. Bila ditegur..katanya artis mmg macam ini.
 Misi awal pagi..breakfast kenyang2 dulu sebab nak ke Mood Republik lagi. 
Ok..jom. Misi kali ini tanpa En Suami lagi. Bagi mengelakkan kepeningan, aku target awal2 nak ke booth mana. Bila sampai kat sana aku sebut no booth, Syira jadi Waze mencari booth.
 Bukan setakat menjadi Waze, malah jadi tukang angkat barang Ibu. Dah besar geng ibu nak bershopping ni.
 Dapat jugak jumpa blogger ni, Fillanie
 Misi seterusnya Sogo. En Suami jarang nak membeli..kalau dia membeli haruslah temankan. 
Orang terlalu ramai sebab tengah sale. Kaki dah sakit penangan Mood Republik, maka aku dan Syira terus ke foodcourt aje.
Tak dapat nak berlama2 kat sini, sebab Syira excited bebenor nak jumpa abangnya.

Niat awal nak ambik Aiman..tapi bila dah ramai geng orang bujang, ajak balik pun diseret2 je kaki tu. Diskus punya diskus..terus tak jadi ikut aku balik. Hari Selasa balik sendiri naik komputer. Noted..
  Yang si Syira dah merajuk sebab abangnya tak nak balik. So pusing2 kat sini jap, hiburkan hati. Abang dah ada geng, sikit pun tak nak layan adik. Kalau tak...sikit2 kalau nak mintak apa2 suruh adik yang jadi tukang cakap kat Ibu ngan Ayah.




Dah takde geng terpaksalah Ibu jadi tukang teman naik itu ini. 
  


Baru Ibu hilang sekejap, dah pau ayah main game. Yang free pun tak habis main, yang berbayar jugak dia minat.
Setakat nak tangkap itik, kat funfair pun ada nak...Membazir aje..apa pun tak dapek.
Yang si abang pulak, tetiba dah hilang. Cemas aku ngan En Suami duk cari dia. Pandai2 je pergi main bowling kat sebelah. Iyolah dah 2,3 hari duk situ, dah hafal apa yang ada dalam mall tu. Aku pulak yang risau dibuatnya.
Jomlah balik ke hotel kita dik. Abang tak nak ikut. Tetiba je dah tak boleh jalan. Drama queen sangat nie.
Sampai je lobi hotel, elok je suruh ambik gambar. Tadi sentap sampai tak boleh jalan.
Asal nampak pokok krismas je nak bergambar. Duk hotel sebelah mall, sempat lagi round sebelum check out. 
Kesian dia tak de kawan gaduh. Ajak mandi pool pun taknak. Itulah percutian singkat kami bertiga. Yang tak seronoknya kali nie tak dapat makan nasi lemak kelab Sultan Sulaiman. Terasa2 kat tekak nie. Takpelah apa ada hal..Seremban ke KL bukannya jauh pun. Kan...