nuff

Sunday, 29 June 2014

RANDOM - AKTIVITI OPIS

Lama betul rasanya tak update blog. Busy sikit dengan kerja2 kt opis, berkursuslah..sampai2 rumah settlekan hal rumah & anak2 je. Tak sempat nak jenguk2 blog. Ini pun semua gambar2 dh lama so kita cuci mata jelah.

Majlis Penyampaian Sijil Audit Sekolah Terbaik & Sangat Baik. Jadi AJK Sambutan jee. Janji ada makan no hal lah..  



Jamuan meraikan pertukaran member2 opis yang telah bertukar iaitu En Norhafizan dan En Jasmee serta my bos Pn Shazlina yang naik pangkat dan akan bertukar ke Kementerian Pendidikan. Jamuan diadakan di Restoran Oriental, Seremban 2. Rasanya dah banyak kali duk dengar citer pasal restoran nie, baru ada kesempatan nak pergi. Makanan dia ok..not bad.






Majlis Penyampaian APC Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan diadakan Di Kompleks Belia & Sukan, Paroi. Tapi aku bukan penerima anugerah, jadi AJK Sambutan jugak. Asik jadi ajk sambutan je padahal PR tak bagus mana pun. 
 Sebahagian AJK Majlis bersama Ketua Sektor


 Tahniah Khaty. Semoga lebih cemerlang di masa akan datang.
 Amik aura penerima APC, kot2 ada rezeki esok..


Sempat lagi bergambar kat opis. Petang ada buat minum2 petang sempena Ramadhan yang bakal menjelang. No pic sebab dah penat bergambar sesi pagi. Alhamdulillah..masih diberikan kesempatan olehNYA untuk menunaikan Rukun Islam yang ke 3 kali ini. Marilah sama2 melipat gandakan amal ibadah kita di bulan yang mulia ini. InsyaAllah..

Sunday, 15 June 2014

11th BIRTHDAY


Buah cinta Ibu dan Ayah..Muhammad Zarif Aiman Bin Saharudin. Alhamdulillah hari ini genap 11 tahun usia Aiman.  Yang Terpuji, Yang Periang dan Bertuah. Kehadiran Aiman melengkapkan, mewarnai dan memeriahkan syurga cinta Ibu & Ayah. Actually kehadirannya tidak diduga namun amat dinantikan oleh Ibu & Ayah. Selama mengandungkan Aiman, alhamdulillah semuanya baik2 je. Cuma tiap2 hari balik kerja Ibu mesti singgah beli pisang goreng. Mengidam pun takde yang pelik2, terima kasih sebab faham ngan keadaan Ibu & Ayah masa tu. Selama mengandungkan Aiman pun, Ibu berulang-alik pergi kerja naik motor je. Sampai 1 tahap Ibu susah nak berjalan sebab Aiman dah turun sangat. Mungkin sebab terhentak2 masa naik motor. 

Masa 5, 6 bulan mengandungkan Aiman, Mak Teh bgtau ada taman baru bukak kat area Senawang. Ayah on the spot terus ajak Ibu pergi sana. Pilih2 lot terus setuju je nak beli. Balik2 rumah, Ayah termenung jap. Iyalah masa tu gaji Ayah berapalah sangat. Nanti bila rumah dah siap, dh separuh nak kena bayar duit rumah. Ibu pujuk2 Ayah, takpe nanti adalah rezeki anak kita. InsyaAllah....Masa tu pulak Ayah dapat tau ada interview untuk Pembantu Teknik Ukur. Last interview pastu mungkin ambil masa yg lama utuk bukak balik untuk post tu. Tapi nama Ayah tak tersenarai, ada masalah sikit dengan SPA8 yang Ayah isi. Tapi Ayah tak putus asa, Ayah ajak 2,3 org kawan yg layak untuk sama2 mohon. Berbaloi usaha Ayah turun naik Ibu Pejabat KL dan ke JPA. Akhirnya Ayah tersenarai utk interview, itupun Ayah dh cukup gembira. Berkat usaha dan keyakinan Ayah, alhamdulillah Ayah berjaya dalam interview. Alhamdulillah..rezeki Aiman.

2 minggu sebelum due, Ibu dapat surat interview kerja kerajaan. Happy sangat, tapi takut jugak tak dapat pergi sebab masa tu dah due rasanya. Lepas tu Ibu cakap2 ngan Aiman, keluarlah awal sebab Ibu nak pergi interview. Aiman dengar cakap Ibu, malam tu terus Ibu warded sebab air ketuban dah pecah. 2 hari di hospital, Aiman belum nak keluar lagi. Kesian Ayah, 2 hari jugak dia berkampung kat hospital. Ayah tak sampai hati nak tinggalkan Ibu. 2 hari jugak Ayah tidur kat kaki lima & tangga hospital. Kadang2 bila dh Subuh, Ayah terjenguk2 tengok Ibu, sampai Ayah kena marah dengan nurse. Tapi Ayah tersenyum je. Org cakap bersalin anak pertama memang susah. Itulah yg Ibu rasa, tapi bila Ayah ada kat sebelah Ibu jadi kuat. Ayah pun terpaksa berperang dengan perasaan sendiri, sebab Ayah fobia dengan darah. Tapi Ayah lawan perasaan Ayah itu untuk Ibu.
Alhamdulillah dengan izinNYA, pada 14 Jun 2003 Aiman selamat dilahirkan tepat 6.19 petang. Ibu mintak maaf sebab Aiman terpaksa divakum, Ibu dah takde kekuatan lagi selepas bertarung dengan kesakitan. Ayah sangat gembira dan mata Ayah berkaca2. Itulah dia tangisan syukur dan gembira Ayah. Walaupun kadang2 Ayah marah Aiman, percayalah Ayah sangat menyayangi Aiman. Aiman anak lelaki Ayah, tempat Ayah sandarkan amanah, tanggungjawab dan kepercayaan untuk menjaga & melindungi Ibu dan adik2. Rezeki Aiman jugak,  akhirnya Ibu berjaya dalam interview. Terima kasih Aiman, sesungguhnya kehadiran Aiman membawa 1001 rahmat kepada Ibu & Ayah. Kehadiran Aiman mematangkan Ibu & Ayah dalam melayari bahtera rumahtangga ini.

Selamat Ulangtahun yang ke 11 buat Aiman. Semoga Aiman sihat, gembira dan berjaya di dunia & akhirat. Semoga Allah merahmati kehidupanmu dan dikurniakan  kebahagian yang berpanjangan. Ibu & Ayah love u so much... 






Sunday, 8 June 2014

HOBI & CITA-CITA

Masa kecik2 dulu bila org tanya cita2 bila besar nanti, cepat2 jawab nak jadi cikgu. Masa sekolah2 rendah dulu itulah pun jawapan yang popular..cikgu, polis, doktor, tentera dan bomba. Takde pun yg cakap nak jadi akauntan ke, jurukur ke, artis ke. Sekurang2nya aku pernahlah merasa menjadi cikgu nie walaupun utk ke 3 hari. Kena mengajar budak2 form 1, sekolah St Thomas pulak tu yg mmg semuanya lelaki. Tak sanggup rasanya, aku pun diaorg duk ngorat. Amboi...Aku sangat respek org2 yg jadi cikgu nie. Nak jadi cikgu nie kena mental kuat. Nak2 dengan keadaan sekarang. Budak2 sekarang mmg sangat advance..ditambah pulak dengan mak bapak sekarang yg aku rasa terlampau manjakan anak2. Anak2 buat salah pun cikgu jugak yang dipersalahkan.


Dulu masa Aiman kecik dia cukup minat dengan Sains. Terpengaruh dengan citer kt Astro Cerialah. Bila kat tv tu duk citer pasal cacing, nanti ptg dia main kat luar dia korek tanah cari cacing. Kesian anak aku cacing pun tak kenal. Asik nak buat eksperimen je. Tu yg dia cakap nak jadi saintis tu. Kadang2 aku geram jugak..semua benda dia nak kaji. Sampai jam tangan yg elok pun dia boleh buka2..last benda tu rosak. Pandai pulak dia sorok. Apalagi kalo mainan2 nie..semua benda nak di repair. Kot repair elok takpe..tu yg aku angin je.


Actually aku tak kisah pun anak aku nak jadi apa besar nanti. Cuma sebagai ibu tentulah aku nak yang terbaik untuk anak2 aku. Bukannya untuk aku tapi untuk kehidupan dia di masa akan datang. Syira pulak cakap nanti besar dia nak jadi doktor haiwan. Hu..hu..knp doktor haiwan dik. Lama2 tukar pulak, nak jadi doktor biasa je..nanti senang boleh rawat ibu. En Suami pula nak Aiman jadi jurukur macam dia jugak. Motif...aku pun tak tahulah..cuma yg dia cakap semua benda yang nak buat dalam dunia ni kena ukur dulu. Dah mati pun kena ukur. Mendalam betul maksudnya tu bang. Nak kahwin pun kena ukur...ukur baju di badan sendiri. Tengok kemampuan diri sendiri. Aku pun tak sure  Aiman faham ke tak. Berkias2 pulak En Suami nie. Tapi Aiman cepat2 jawab dia nak jadi pemain badminton macam Dato' Lee Chong Wei. Dato' Lee Chong Wei pun kaya jugak..main badminton je. Yg nak buat aku tergelak bila Syira pulak yg menyampuk...'Main badminton tu bukan cita2 abang..tapi hobi..'..Amboi  pandai je menjawab ye dik.
Lee Chong Wei junior
Yg si kecik ni drama je lebih

Ini pulak hobi aku. Masak, makan & bersantai sambil tengok anak2 & suami membakar kalori. Pastu bila badan bagai di pam2 baru sibuk nak berdiet bagai. Sendiri cari masalah.

Saturday, 7 June 2014

GENG LORONG SEKILAU 32 - ALONG

Macam dahsyat jek bunyinya..tapi itulah hakikatnya. Firstly a lot of thanks and a big hugh utk Along yang mewujudkan wassap group ni dan berjaya menyatukan balik 8 orang yg telah terpisah nie. Bukannya terpisah terus pun masih lagi contact kt FB..tapi tak semua ada kat FB. Selalu aku bising kat En Suami sebab hp dia yg asik berbunyi. Tapi sekarang hp aku pun sama, barulah fairkan. Tapi kadang2 aku perasan dia jeling2 jugak. Hint la tu..dont worry sayang, i cintakan u je. Janganlah diragui kesetiaanku. Chewah..

Actually bila dh lama tak contact nie..tau2lah macam mana kan. Berdesap-desup wassap masuk. Nak2 bila diungkit balik citer2 lama. Tersenyum..tergelak sorang2 dibuatnya.
Muka masing2 sesuci embun pagi. Tunggu bas poli datang masa ni.

Dulu masa study kat POLISAS kitaorg duk menyewa kt lorong nie kat area Jln Hj Ahmad. Aku pun dh dekat2 nak 2 bulan nak abis sem 4 baru duk situ. Kalo tak aku dtg kejap2 je. Mak aku tak bagi aku duk ngan kawan2..takut aku merayap la tu. Puas bodek2 baru dapat..dr sem 1 aku rasa susah sebab kawan2 semua duk hostel. Bila ada assignment diaorang boleh diskus, aku nak diskus ngan sape kan. Memang rasa susahlah jugak..pagi2 abah hantar pergi kelas. Bab balik yg boring sbb kena balik sorang2. Dahlah 2 bas aku kena naik. Susah tak susah..habis jugak aku study. Dan result aku 3.5 ke atas masa duk rumah, tapi bila duk ngan kawan2...he..he..sendiri mau ingatlah. 

From left Mar, Iera, Aku, Achieck, Ella, Along, Emi and Sham. Nak menangis aku tengok balik gambar masa nie. Slim betul..Tunggu bas pun sempat amik gambar lagi. Ni semua penangan Alonglah..gomar bona bergambar. Masa mula2 kenal aku rasa pelik gak ngan hobi dia. Last2 satu rumah terjebak ngan hobi bergambar. Suka bergambar...nasib baik dulu takde selfie2 nie. Kalo tak, tak tahulah...Dialah org yg aku mula2 kenal masa kt Poli dulu. Masuk2 kelas SPK seat sebelah dia je yg kosong. So, aku duklah sebelah dia. Lama2 kitaorg jadi sangat kamcing. Pernah sekali masa aku sakit perut...aku masuk tandas lelaki kat dewan. Mengelabah betul muka dia...aku mmg tak boleh lupa. Masa tu mmg darurat sangat. Blok kt kelas mmg takde air pulak masa tu, perut memulas2. Tandas perempuan kat dewan dikunci pulak, aku tawakal je masuk tandas lelaki. Actually banyak sangat kenangan aku ngan dia, yg tak mampu aku nak luahkan kat sini. 


Dulu masa mula2 masuk poli, asas akaun debit kredit pun dia tak tau. Tapi sapa boleh sangka..sekarang dia dh ada company sendiri. Intan Accounting & Secretarial Service kat Kota Bharu. Tahniah Along.... Tapi Along masih macam dulu...tetap periang, ceria, penyayang, concern, humble..Dulu aku selalu jeles bila Along baik ngan org lain..tapi lama2 aku redha sebab dia mmg mudah mesra dgn org & personaliti dia buat semua org sayang kat dia. Luv u so much Along @ Intan Suhaila Razali..
Semoga Intan Accounting & Secretarial Services bertambah kukuh, teguh dan berkembang maju di masa akan datang. In Shaa Allah.
This is the most sweet moment. Dia senantiasa ada untuk aku bila aku memerlukannya ketika aku gembira dan berduka. Aku takkan ada sahabat sebaik Along dan tak ada siapa yg layak untuk mengambil tempatnya di hati aku.
Angah doakan yang terbaik untuk Along. Semoga Along dimurahkan rezeki, diberikan kesihatan yang baik, bisnes bertambah maju dan berbahagia selalu disamping suami tercinta serta anak2.....Amin..


Tuesday, 3 June 2014

WEEKEND & HARI KANTIN SK KGV

Ni aktiviti last2 weekend. Hari Ahad bawak anak2 pergi sekolah, ada hari kantin. Ikutkan hati malas je nak pergi. Sebab dah boleh bayangkan apa yg ada ditambah dengan cuaca panas sekarang nie. Tapi kesian pulak kat anak2, dh berminggu duk cerita pasal hari kantin nie. Lagipun dh beli pun kupon, membazir pulak kan.

Aku dh warning awal2, jgn nak suruh ibu teman masuk rumah hantu lagi. 2 tahun lepas aku dh mengamuk kat situ. Iyalah dahlah beratur sepanjang2 barisan. Dah lama  beratur pun  tak berganjak ke depan. Last2 aku pergi depan nak tgk apa yg terjadi kt depan. Rupa2nya ada parents yg duk selit anak2 dia kt celah barisan. Hooii..angin betul aku...terus aku soundlah parents tu. Bengang pulak aku...ko ye pun ko sayang kat anak kau janganlah ko aniaya budak2 lain kan. Org lain boleh je beratur..terkulat2 org tu kena sound dengan aku. Aku nie bukannya jenis yg cepat melenting..tapi bila org buat cam tu kat anak2 aku..otomatik temperature aku naik..Ha..ha..padan muka kau..
So, hari tu aku pasang strategi..uihh..macam dahsyat jek bunyinya. Aku suruh anak2 aku main dulu game yang lain. Bila org dh tak ramai baru masuk rumah hantu. Kalo korang perasan belakang Syira tu budak2 duk beratur tengah tunggu turn nak masuk rumah hantu. Aiman dh jumpa kawan terus lupa kat adik.
Aku tgh duk usha barisan. Agak2 dah tak ramai..iya2 aku pg belari..tlg book tempat untuk anak2. Tapi tahun ni aku nampak oklah sikit. Makanan pun banyak yg dijual. Cuma aku tak puas hati sbb ada game2 nielah. Mahal macam funfair gak, satu game RM3.00. Bukan kena sewa tapak pun mahal jugak ke cikgu. Super duper ni pun anak aku main sekejap je..tak tahan panas katanya.


Iya2 duk citer, tahun depan adik taknak masuk lagi rumah hantu. Seram...iyalah tu. Adik masuk tu tak bukak mata pun, nyorok dan peluk abang je..Cepat2 suruh anak habiskan kupon, nak balik dh kepenatan.
Balik2 En Suami request sup ikan merah. Pergi hari kantin tak beli makanan pun.
Petang tu baru je nak rilek2 nak minum ptg kt luar ngan Pussy..tiba2 dengar Syira menangis. Jatuh basikal duk kejar abang. Aku mmg dh lama perhatikan dia kalo bawak basikal mmg tak pernah slow. Dah selalu membebel..tulah tak dengar cakap ibu lagi. Lesson for today dik....kesakitan itu akan menjadikan kita lebih kua, tabah dan berhati2 di masa hadapan..Macam Aiman dulu, naik2 basikal kat luar, tetiba aku dengar ada org menjerit...'tolong..tolong'. Rupa2nya dia dh masuk dlm longkang besar ngan basikal sekali. Tergelak aku dibuatnya..Jiran sebelah yg duk beria selamatkan anak aku..Aku duk gelak dulu. Aiman memang macam tu...dia jenis tak tahan sakit. Tu yg masa nak bersunat tu dekat 20 kali duk ulang masuk bilik air. Nervous la tu..
Alolo...siannya..last2 ibu yg kena mandikan, pakaikan baju, suapkan makanan. Luka sikit je drama je lebih. Nama je anak dara..tapi dia punya lasak ya ampun...Dah tak cantik berparut sana sini. Takpe dik...janji hati cantik..