nuff

Saturday, 12 April 2014

NASI MINYAK MY MUM

Kali ni nak share resipi Nasi Minyak. Mak aku dulu kan berniaga nasi minyak nie. Yang selalu sold out berbanding yang lain. Bukan riak..tapi itulah realitinya. Kalo balik Kuantan mmg senang nak jumpa nasi minyak nie. Org belah pantai timur nie biasanya breakfast dia kan heavy2 sikit...nasi minyak, nasi berlauk, nasi dagang, nasi kerabu dll. Resipi aku seringkas mungkin, mmg sangat sesuai bagi adik2 yg baru belajar nak masak. Tak payah pakai susu cair ke..apa ke..tapi tetap sedap. Membebel banyak pun tak guna..nie resipinya.

Bahan-bahan

3 cawan beras 
3 biji bawang merah & putih
1 inci halia (agak2 la)
3 sb planta/majerin
Kulit kayu manis & bunga lawang
Daun pandan
Garam & air
Pewarna (aku prefer kuning jek, ikut taste masing2)

Cara-cara 

1. Basuh beras masuk dlm rice cooker bersama air.

2. Panaskan planta, pastu tumis bwg merah, putih, halia yg ditumbuk bersama2 bunga lawang dan kulit kayu manis.

3. Dah garing, masukkan bahan tumisan dalam rice cooker tadi bersama daun pandan dan sedikit garam. Jgn lupakan switch on your rice cooker.

4. Bila nasi dh MASAK @ butang dh naik, titiskan 3,4 titik pewarna dan kacau. See...nasi minyak tu dh cantik.

Ada yg makan dengan ayam masak merah or gulai ayam. Tapi pilihan aku ofkoslah ayam masak merah. Kalo masak nasi nie, berkali2 anak duk mengulang makanan. Hidangan wajib kat rumah mak aku kt Kuantan. Kalo rajin buatlah kuah dalca tapi biasanya aku tak rajin sangat. Aku makan ngan acar mentah jek. Timun, lobak, nenas, bawang besar, garam, gula dan cuka sikit. Nasib minyak nie my lil brother favourite tooo...sbb tu setiap kali aku balik Kuantan aku akan masak nasi minyak nie. Sebab ada kenangan pahit manis dan sentimental value di sebalik nasi minyak itu. Selamat mencuba..